Google+ Followers

Thursday, 14 March 2013

10 Cara untuk Mencegah Osteoporosis


Osteoporosis adalah penyakit tulang yang disebabkan oleh penurunan kepadatan jisim tulang dan kemerosotan struktur tulang sehingga akhirnya menyebabkan tulang menjadi rapuh dan mudah patah. Adakah anda mahu gunakan tongkat apabila tua nanti? Jalan dengan badan bongkok macam nenek kebayan?? Sakit-sakit tulang..Mesti taknak kan..jom kita cegah ia dari sekarang…
Menurut kajian, kepadatan tulang akan terus bertambah sampai dengan usia seseorang sekitar tiga puluh tahun. Setelah itu, apabila seseorang itu memasuki usia lanjut (tiga puluh tahun ke atas), tingkat kepadatan tulang akan berkurang. Ini seterusnya boleh menyebabkan fraktur atau patah tulang.Kat cni, ada beberapa cara untuk menjaga kesihatan dan kepadatan tulang anda. Selain dengan rutin melakukan olahraga, menjaga pengambilan nutrisi dalam diet seharian kita adalah penting..Berikut adalah cara mudah untuk mencegah osteoporosis:
1. Olahraga. Lakukan sekitar lima sampai enam kali dalam seminggu, misalnya berjalan kaki selama 30-60 minit, bersenam, ataupun berenang.. Seseorang yang jarang beraktiviti lasak, lebih mudah mengalami perapuhan tulang.

2. Pengambilan kalsium. Nutrisi kalsium boleh didapati daripada susu, keju, yogurt, brokoli, kacang almond dan kacang panjang. Keperluan gizi untuk kalsium adalah 1000-1500mg sehari..Jika anda tidak dapat zat kalsium mencukupi, ia dapat ditambah dengan penggunaan suplemen. Seperti yang Sara consume tiap2 hari sebab Sara tak suka minum susu hehehehe..


3. Vitamin D. Berperanan penting dalam penyerapan kalsium dengan lebih baik. Vitamin D banyak terdapat pada susu, jus jeruk dan cereal. Selain itu, boleh dapat terus dari sinar matahari J


4. Cegah lebih awal. Terutama jika orang tua anda menderita osteoporosis, Anda harus lebih berhati-hati. Tulang akan terus tumbuh hingga kita berusia tiga puluh, maka diusia tersebut (dua puluh hingga tiga puluh), maksimumkan pemakanan yang bermanfaat bagi tulang. Bangsa kulit putih dan Asia, memiliki tulang yang relatif lebih kecil sehingga berisiko terkena osteoporosis.
5. Hindari aktiviti fizikal berlebihan. Hindari mengangkat barang berat pada penderita yang sudah osteoporosis. Selain itu hindari berbagai hal yang menyebabkan penderita terjatuh seperti lantai licin dan ubat-ubat yang dapat menyebabkan rasa mengantuk..
6. Kurangkan pengambilan garam. Garam dapat meningkatkan pembuangan kalsium melalui perkumuhan, peluh dan urin..
7. Bataskan pengambilan kaffein. Terutama pada wanita usia lanjut yang sudah menopause.
8. Berhenti merokok. Merokok dapat melambatkan pemulihan tulang yang rapuh atau patah dan mengganggu pertumbuhan tulang. Jika anda berhenti merokok, dengan sendirinya tulang akan kembali menguat dan lebih mudah pulih jika terjadi cedera.
9. Bataskan pengambilan alkohol…Pengambilan alcohol bagi yang bukan Islam lebih dari dua kali sehari dapat mengganggu proses penyerapan kalsium dan mengurangi kadar hormon estrogen yang berperanan dalam pembentukan tulang.
10. Waspada ubat yang anda consume... Beberapa jenis ubat dalam penggunaan jangka panjang, dapat menyebabkan kemerosotan tulang seperti ubat-ubatan jenis kortikosteroid (ubat anti radang).

Sumber: http://meetdoctor.com/article/osteoporosis

Jadi, ape yang dapat kita simpulkan kat sini, pengambilan supplement kalsium dengan vitamin D adalah penting dalam diet seharian kita..Sara rasa kebanyakan dari kita tidak dapat memenuhi keperluan nutrisi kalsium dalam diet seharian kita…Supplement yang dipilih juga mesti dari sumber bahan semula jadi atau bukan vitamin sintetik :)
Jika anda tercari-cari supplement untuk kesihatan anda, Shaklee adalah jawapannya..ternyata berkesan, selamat dan semula jadi..
Dapatkan Ostematrix Shaklee hari ini sempena promosi bulan mac 2013..Harga bukan lagi seperti biasa hehehe..

Untuk detail & order, hubungi saya;

Puan Siti Sarah[MamaSara]
Shaklee Independent Distributor 

Shaklee ID: 893982

Call/whatsapp : 019-2659019 (Sarah)Post a Comment
Designed by UMIESUEstudio 2014