Google+ Followers

Thursday, 18 April 2013

Vitamin untuk Kesuburan Suami Isteri..Zuriat adalah anugerah Illahi. Setiap pasangan inginkan zuriat sebagai tanda kasih sayang dan dengan kehadiran zuriat maka lebih sempurna dan lebih bahagia rumah tangga kita. Rumah pun tak la sunyi, tangisan anak2 dan suaranya menyerikan lagi kehidupan kita sebagai suami isteri..betul tak ??

Lumrah bagi pasangan yang berkahwin, mesti nak dapat anak cepat-cepat kan. Lebih-lebih lagi bila rakan seangkatan yang berkahwin lebih kurang tempoh yang sama, semua dah hamil dan ada yang dah menimang cahaya mata, bunting pelamin misalnya. Tertekan juga kadang-kadang tu apabila teman2 & sahabat2 kita semua dah bertiga, berempat tapi kita masih berdua.

Antara penyebab@faktor2 biologi sukar hamil di kalangan wanita adalah
~ Tiub fallopian tersumbat
~ Endometriosis (merupakan masalah di mana dinding rahim secara abnormal wujud di luar rahim. Dinding rahim yang biasa memang masih ada dalam rahim, tetapi endometriosis adalah masalah dimana terdapat dinding rahim tambahan)
~ Mempunyai hormon prolaktin yang tinggi (prolaktin ialah hormon penghasilan susu yang mengganggu penghasilan telur)
~ Menghidap PCOS (polycystic ovarian syndrome) iaitu mempunyai hormon kelelakian yang tinggi menyebabkan telur tidak matang
~ Masalah hormon
~ Tumor pituitari yang mengganggu penghasilan telur
~ Menopous sebelum waktunya
~ Masalah tiroid
~ Fibroid

Manakala penyebab biologi di kalangan lelaki pula adalah
~ Jangkitan kuman atau penyakit yang dihidapi sewaktu kecil yang merencatkan sistem pembiakan
~ Jangkitan kuman akibat penyakit kelamin dari hubungan seksual
~ Menghidap azoopsermia iaitu testis yang tidak berfungsi untuk menghasilkan sperma
~ Menghidap hernia
~ Gangguan hormon
~ Salur sperma tersumbat
~ Mati pucuk, lemah tenaga batin dsb

Penyebab2 dari faktor luaran (lelaki dan wanita)
~ Hubungan seksual di luar waktu kesuburan
~ Stress dan tekanan
~ Pemakanan yang tidak sihat
~ Kekurangan zat atau nutrisi
~ Amalan merokok atau meminum alkohol
~ Mengambil terlalu banyak ubat-ubatan (drug)
~ Terdedah kepada pencemaran
~ Terlalu kurus atau terlalu gemuk

Bagi penyebab biologi, anda suami isteri dinasihatkan mendapat khidmat pakar dalam bidang reproduktif, agar masalah anda berdua dapat diselesaikan secara medikal terlebih dahulu kemudian selepas itu boleh lah mencuba Set Kesuburan Shaklee

Sekiranya anda berdua tiada masalah biologi, bermakna peluang untuk anda cepat dapat anak adalah cerah. Namun, anda mesti bersedia untuk mengubah cara hidup anda.

Bersenam
Bersenam bukan sahaja menyihatkan badan, malah memberi kesegaran minda. Badan yang sihat dan minda yang tenang menurunkan paras stress dan meningkatkan hormon kesuburan anda.

Mengelakkan pencemaran

Mungkin kita tidak dapat lari dari pencemaran, terutama pencemaran udara. Anda boleh menghentikan diri dan keluarga dari menjadi punca dan mangsa pencemaran dengan mengamalkan ‘green-living’. Setidak-tidaknya dengan berhenti merokok

Mengambil supplement (vitamin & mineral) untuk menambah kesuburanKesuburan boleh ditingkatkan dengan pengambilan supplement berikut:

SET KESUBURAN SHAKLEE 

Kini terdapat banyak pengetahuan saintifik tentang penggunaan suplemen nutrisi dan kesan yang baik mereka terhadap kesuburan kedua-dua lelaki dan perempuan.Seperti yang anda akan lihat, suplemen ini boleh menjadi sangat berkesan dalam mengimbangkan semula hormon anda, serta memperbaiki kesihatan anda secara keseluruhan dan juga pasangan anda, ini adalah sesuatu yang penting untuk KEHAMILAN berjaya.

Supplemen adalah perlu kerana walaupun diet terbaik di dunia tidak akan mengandungi semua nutrien yang anda perlukan untuk memberi anda peluang terbaik untuk hamil.
1.   B-complex dgn Asid Folik

Ia kini diketahui bahawa asid folik boleh meencegah spina bifida pada bayi anda. Oleh itu adalah penting untuk anda mendapatkan banyak asid folik sebelum dan semasa mengandung. Dan bukan itu sahaja. asid folik tidak syak lagi memang penting, tetapi ia hanya sebahagian daripada keluarga amat penting B-kompleks iaitu vitamin yang diperlukan untuk menghasilkan bahan-bahan genetik DNA dan RNA. Bersama –sama dengan vitamin B12, asid folik bekerja untuk memastikan bahawa kod genetik bayi anda tidak berubah. Ingat, tidak cukup untuk mengambil asid folik sahaja apabila anda cuba untuk mengandung. Semua vitamin B adalah penting dalam tempoh pra-konseptual.Penyelidikan telah menunjukkan bahawa memberi B6 untuk wanita yang menghadapi masalah hamil meningkatkan kesuburan dan vitamin B12 telah didapati untuk meningkatkan kiraan sperma rendah (memperbanyakkan sperma).

B Complex – Vitamin2 B3, B6 dan B12 memainkan peranan penting dalam memulihkan tenaga (menukar makanan kepada tenaga). Penting bagi mereka yang hidup dalam keadaan sibuk, selepas kerja di pejabat yang memenatkan, anda memerlukan tenaga untuk bersama dengan suami/isteri.


2.  ZINK

Zink adalah zat yang paling banyak dikaji dari segi kesuburan bagi kedua-dua lelaki dan wanita. Ia merupakan komponen penting dalam bahan genetik dan kekurangan zink boleh menyebabkan perubahan kromosom dalam sama ada anda atau pasangan anda, yang membawa kepada kesuburan dikurangkan dan meningkatkan risiko keguguran. Zink adalah perlu untuk badan anda untuk 'menarik dan tahan'(menggunakan dengan cekap) hormon pembiakan, estrogen dan progesteron.

Dan ia sama penting untuk pasangan anda: zink boleh didapati dalam kepekatan yang tinggi dalam sperma. Zink diperlukan untuk membuat lapisan luar dan ekor sperma dan Oleh itu, penting untuk kesihatan sperma pasangan anda dan seterusnya bayi anda. Menariknya, beberapa kajian juga menunjukkan bahawa mengurangkan zink dalam pemakanan manusia juga akan mengurangkan jumlah sperma itu.

3. Vitamin E dan Selenium serta Grapeseed Ekstrak

Vitamin E adalah antioksidan yang kuat dan telah ditunjukkan bahawa untuk meningkatkan kesuburan ia diberikan kepada kedua-dua lelaki dan wanita.Lelaki yang pergi untuk rawatan IVF dengan pasangan mereka telah diberikan vitamin E,dan kadar persenyawaan telah meningkat dari 19-29 peratus. Ia telah dicadangkan bahawa aktiviti antioksidan vitamin E yang mungkin membuat sperma lebih subur.

Selenium adalah antioksidan yang membantu melindungi badan daripada serpihan kimia yang sangat reaktif dikenali sebagai radikal bebas. Atas sebab ini, selenium dapat mengelakkan kerosakan kromosom, yang dikenali sebagai punca kecacatan kelahiran dan keguguran. Tahap selenium yang baik juga penting untuk memaksimumkan pembentukan sperma. Tahap selenium yang rendah pada lelaki dengan kiraan sperma yang rendah.

Ekstrak Grapeseed. Ekstrak Grapeseed bekerja dengan vitamin C untuk menjadikannya lebih berkesan. Di samping itu, kehadiran antioksidan ini tertentu boleh memberikan sokongan tambahan dan perlindungan kepada sperma.

4.  Vitamin C

Vitamin C juga merupakan antioksidan dan kajian menunjukkan bahawa vitamin C meningkatkan kualiti sperma, Ia melindungi sperma dan DNA di dalamnya dari kerosakan. Beberapa penyelidikan telah menunjukkan bahawa sesetengah jenis kerosakan DNA dalam sperma boleh menyebabkan sukar untuk hamil atau ia boleh menyebabkan peningkatan risiko keguguran jika berlaku kehamilan. Jika DNA rosak, mungkin ada masalah kromosom dalam bayi, jika kehamilan perlu diteruskan.

Vitamin C juga ternyata meleraikan sperma daripada berkumpul dan ia membuat mereka lebih bersepah ia penting untuk persenyawaan

Satu kajian telah menunjukkan bahawa wanita mengambil dadah klomifen untuk merangsang ovulasi akan mempunyai peluang yang lebih baik berovulasi jika Vitamin C diambil bersama ubat. Klomifen tidak selalu berkesan ke atas setiap wanita, tetapi peluang sering meningkat apabila disokong oleh vitamin C

5.  Protein

Ia mengandungi 9 asid amino tidak boleh dibuat oleh badan dan penting untuk pembangunan sel2 dalam badan. Di antara 2 asid amino yang penting adalah:”

L-Arginine
Ini adalah asid amino yang ditemui dalam banyak makanan dan kepala sperma mengandungi jumlah nutrien yang luar biasa ini, dan ini adalah penting untuk pengeluaran sperma. Menambahkan dengan L-arginine boleh membantu meningkatkan kedua-dua jumlah sperma dan kualiti.

L-Carnitine
Ini asid amino adalah penting untuk fungsi normal sel sperma. Menurut kajian, didapati bahawa semakin tinggi tahap L-Carnitine dalam sel sperma, semakin baik jumlah sperma.

Untuk wanita protein akan menguatkan dinding rahim dan juga megelakkan berlakunya keguguran. Selain itu ia juga membina sel2 yang baik yang akan membantu dalam pembesaran bayi.

6.  GLA COMPLEX

GLA (Asid Linolenik Gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.

• Menggalakkan kesihatan semasa kitaran haid*
• Menyokong sistem imun*

boleh membantu meningkatkan kesuburan anda dalam bidang mukus pangkal rahim.Mukus serviks adalah bahan jeli-ish yang dihasilkan oleh tubuh wanita semasa kitaran bulanan beliau. Semasa ovulasi, mukus serviks menyerupai putih telur, dan sering dirujuk sebagai "lendir telur putih pangkal rahim." Mukus pangkal rahim adalah bahagian yang penting dalam kehamilan. Mukus pangkal rahim membantu sperma untuk hidup lama di dalam badan wanita, dan membantu sperma sampai ke telur supaya telur boleh disenyawakan.

7.  VITALEA IRON FORMULA

Multivitamin  yang cukup hebat. Makanan tambahan yang seimbang dan paling komprehensif di dalam sains Shaklee yang mampu dimiliki. Vita-Lea diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.Mengandungi lebih nutrien, tenaga dan perlindungan
.

Pakar kesihatan mencadangkan semua orang dewasa mengambil makanan tambahan harian bagi menyokong kesihatan secara menyeluruh dan memastikan badan mendapat nutrisi yang seimbang. Vita-Lea adalah formulasi premium yang disokong oleh tujuh kajian klinikal serta turut menggabungkan ramuan-ramuan terbaik dan kualiti yang luar biasa.

Penggunaan harian, Vita Lea boleh:
- Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh*
- Menyokong jangka hayat hati, usus dan mata*
- Meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi*
- Memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas*
- Meningkatkan sperma dan juga kualiti telur

Vita-Lea - kesuburan wanita banyak dipengaruhi oleh vitamin A. Jadi untuk cepat dapat anak, seorang wanita (lelaki juga) harus melengkapkan diri dengan mengambil multivitamin dan multimineral. Kenapa kena ambil multi? Kerana ia membekalkan vitamin dan mineral perlu dalam kehidupan kita sehari-hari, bagi memastikan kesihatan berada di tahap optimum.

Mangan dan magnesium di dalam Vita-Lea membantu ereksi bagi lelaki.

8.  ALFAFA COMPLEX
membantu mengatur pusingan haid, masalah keputihan dan masalah dalaman wanita.

Optional : Omega Guard

Omega Guard – Omega 3 dan Omega 6 meningkatkan kelicinan pergerakan sperma bagi memudahkan persenyawaan.
Ini adalah merupakan Set Kesuburan Shaklee utk mereka yang tiada masalah kesihatan dan juga tiada masalah pada sistem peranakan. dengan pemakanan berterusan selama 3 bulan suami dan isteri dengan izin tuhan ada rezekinya. kita hanya merancang dan berusaha hanya tuhan sahaja yang menentukannya.

SET PENUH INI ADALAH UTK MEREKA YANG BETUL2 INGINKAN ANAK DAN SUDAH LAMA BERKAHWIN IA JUGA LEBIH MURAH BERBANDING DENGAN RAWATAN KESUBURAN LAIN.

Banyaknya supplement, mana satu yang perlu ambil? Semua kah?

Kalau nak ambil semua mungkin terlalu banyak, jadi untuk mereka yang mahu mencuba, ikhtiar untuk cepat dapat anak, saya cadangkan ambil supplement di bawah sebagai permulaan”

Untuk Suami : Set Family Wellness (vitalea+b complex+vita C +ESP) bersama Vita-E dan Zinc

Untuk Isteri : Set Family Wellness (vitalea+b complex+vita C + ESP ) bersama Gla Complex + alfalfa

Untuk masalah PCOS : Gla COMPLEX, ALFAFA & OMEGA GUARD

[Testimonial Vitamin Kesuburan Shaklee]

Sharing from - Adibah Amir Hamzah, 1st May 2013


"1. Dari saya sendiri. 


Alhamdulillah dengan berkat Allah nak izinkan, sejak ambil Shaklee, didapati badan saya semakin cergas, tiada lemah-lemah akibat keguguran, tiada sengal-sengal badan. Memang rasa cergas dan tak rasa diri ini keguguran. Alhamdulillah. 1 hari sahaja MC. Dan inshaAllah rasa bersemangat nak ke sekolah hari Khamis nanti dan hari Jumaat sebelum pulang mengundi. Doakan saya dalam kebaikan. Kalau dulu gugur sampai 4 minggu pun belum kebah-kebah lagi rasa lemah-lemah badan. Kini Alhamdulillah. Akan diteruskan sampai pregnant. Aamin.

So far Adib amalkan ESP, B Complex dan GLA Complex sahaja. InshaAllah akan tambah lagi complete set untuk kesuburan.

2. Kawan saya ada PCOS yang teruk.

Dia hanya amalkan GLA Complex, Alfalfa, dan Omega Guard. Apa yang dia beritahu pada saya, masalah PCOS sudah tiada. Cyst berantai sudah tiada. Sekarang fokus untuk stabilkan hormon. Sekarang beliau masih amalkan dan teruskan supplemen tersebut.

Doakan kami perolehi zuriat. Aaminn." JIKA ANDA PERNAH MENGANDUNG TETAPI MENGAMBIL PERANCANG ATAU IUD DAN PLAN UTK MENGANDUNG KEMBALI, SILA DETOX BADAN ANDA DULU AGAR KESAN PIL DAN UBAT ITU HILANG.
DENGAN ALFALFA DAN HERBLAX.


Di bawah ini membuktikan supplemen banyak membantu dalam masalah kesuburan..


Supplement banyak membantu dengan izinNya

Sumber: http://www.doctors-fertility-help.com/fertility-vitamins.htmlUntuk order & detail,

Puan Ct Sarah Zakaria
Shaklee ID: 893982
Whatsapp/call: 019-2659019
Email: siti.sarah.zakaria @gmail.com

Post a Comment
Designed by UMIESUEstudio 2014