Google+ Followers

Monday, 28 December 2015

What does happiness mean to you?


posted from Bloggeroid

Misi Kami Shaklee Malaysia

At Shaklee, we have a deep commitment to the causes that benefit Malaysians. Our core focus has always been, and will continue to be, providing the world’s finest products to foster a healthier life and fully supporting and empowering local entrepreneurs to grow their businesses and build a better life for their communities.

Di Shaklee, kami komited untuk menjadi sumber bagi manfaat rakyat Malaysia. Fokus utama kami sejak dulu, kini dan selamanya adalah untuk memberi produk terbaik di dunia bagi memupuk kehidupan yang sihat dan memberi sokongan penuh serta memperkasa usahawan tempatan dalam membina perniagaan mereka juga kehidupan yang lebih baik untuk masyarakat mereka.

Credit: Shaklee Malaysia


posted from Bloggeroid

Tuesday, 17 November 2015

Vitamin C Shaklee ~ Apa itu Sustained Release??

Sustained Release Vita-C Plus™ uses a proprietary delivery system that slowly releases vitamin C overtime to ensure that your body gets all the benefits!

Vitamin C shaklee merupakan vitamin c semulajadi dengan pelepasan jam demi jam.

Ia merupakan produk pertama yang menawarkan vitamin C dengan kawalan pelepasan secara semulajadi yang menggunakan proprietari dengan sistem penyaluran semulajadi yang melepaskan vitamin C sedikit demi sedikit dalam masa lima jam.

Sebagai satu antioksidan yang kuat, vitamin C merupakan nutrien yang mempunyai fungsi menyeluruh yang dapat menyokong kesihatan jantung, kesihatan imun, keutuhan sel serta kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan pembuluh darah.


posted from Bloggeroid

Sunday, 1 November 2015

Jaga Kesihatan dari Sekarang. Salam 1 November 2015

Assalamualaikum semua..
Selamat berhujung minggu bersama family tersayang.

Welcome November 2015.
Pantasnya masa berlalu kan.Tak lama lagi dah nak masuk tahun baru pula.
Umur pun makin meningkat dari hari ke hari.huhu dengan kata lain, kita akan makin tua, sel-sel badan kita akan mengalami proses penuaan.

Nak sihat dan awet muda, amalkan lah petua dan tips2 kesihatan...saya dah ada pilihan di hati untuk konsisten consume setiap hari demi sebuah kesihatan.
Health is wealth..Kesihatan adalah segala2nya.
Menjaga kesihatan itu hukumnya wajib bagi setiap umat Islam. Kalau dah sakit, semua kerja amal ibadah dah tak sempurna.

Jom sama2 kita jaga kesihatan dari sekarang.

Life is beautiful & full of love.Appreciate it ;)

Your Health Partners,
Sarah
SID since 2012
Whatsapp: 019.265 9019


posted from Bloggeroid

Thursday, 15 October 2015

Multivitamin Kanak-kanak



Multivitamin kanak-kanak dikenali sebagai Vitalea for Children

Formula serba baharu ini dicipta berteraskan kajian sains pemakanan yang telah dijalankan lebih 100 tahun serta bersandarkan paduan kepakaran para pakar pemakanan dan saintis penyelidikan Shaklee. Ia mengandungi mikronutrien berspektrum luas.

Membekalkan 18 Vitamin dan Mineral
- penting untuk pertumbuhan dan perkembangan normal kanak-kanak

Rumusan tidak Merosakkan Gigi
- Dirumus dengan pemanis asli xylitol yang tidak menyebabkan kaviti

Perisa Anggur yang Enak
- Sedap dikunyah, pasti digemari oleh kanak-kanak

Padat dengan Vitamin

Vitamin A - menyihatkan gigi, gusi dan kulit
Vitamin C - menyihatkan gusi,gigi dan kulit.
Vitamin B6 - menyokong penghasilan tenaga
Kalsium & Vitamin D - menyihatkan dan menguatkan tulang
Zat Besi - menggalakkan penghasilan sel darah merah
Iodin - menyokong penghasilan hormon yang penting untuk perkembangan sempurna
Magnesium - menyihatkan dan menguatkan tulang
Zink - menguatkan ketahanan tubuh dan mempercepatkan pemulihan.

Vitalea for Children dihasilkan mengikut piawaian ketulenan dan kualiti yang ketat bagi memenuhi jaminan Shaklee.

Vita Lea For Children pon masuk dalam promosi bulan ni lagi.. BUY 4 at 3.. Bulan lepas masuk.. bulan ni masih ada lagi.. alhamdulillah.. boleh beli kongsi-kongsi dengan kengkawan seopis untuk anak-anak..

Mesti ramai yang masih tertanya-tanya apa kelebihan Vita Lea For Children ni kan.. yang pastinya Vita lea ni untuk kanak-kanak..

 Ia lengkap dengan 19 vitamin dan mineral..
Vita Lea For Children ini membantu memberi nutrisi lengkap untuk anak-anak yang tidak gemarkan sayur dan buah-buahan..
Membantu tumbesaran otak dan yang paling penting menyokong sistem imun dalam badan anak-anak..

Sesuai sangat Vita Lea For Children ni kalau anak-anak kita selalu diserang batuk mahupun selsema.. mungkin meraka kurang nutrisi atau vitamin di dalam badan..

Harga sebotol RM111 sahaja

Untuk dapatkan less sehingga 25%.
, daftar keahlian anda sekarang. Yuran pendaftaran membership shaklee hanya RM79.50 termasuk postage starterkit semenanjung. 

Siti Sarah Zakaria
Shaklee Independent Distributor
SID 893982
Whatsapp/telegram: 019.265.9019
Email: siti.sarah.zakaria@gmail.com


posted from Bloggeroid

Friday, 9 October 2015

FUYOOO !!! GIVEAWAY by Mama Darwiish

Klik banner untuk join
FUYOOO !!! GIVEAWAY 
by Mama Darwiish

Hadiah  :
1x Leonovo A560 + 8Gb SD Card 
1x Cartoon Power Bank 8800 mAh 
1x Mini MP3
1x Neesya Serum
1x Cash RM50

Tempoh :
28 Sept 2015 - 28 Okt 2015
Pengumuman Pemenang 31 Okt 2015



Syarat-syarat :

1. Blogger yang beralamat di malaysia
2. Wajib mempunyai akaun instagram
3. Follow, Subscribe, Add, Like semua blog, fanpage, G+, instagram penaja
4. Copy Code yang disediakan dan paste di ruang html blog anda
5. Tulis entri dengan tajuk FUYOOO !!! GGIVEAWAY BY MAMA DARWIISH
6. Tag minimum 3 rakan  anda yang lain dan pastikan mereka tahu
7. Tinggalkan di kotak komen entri ini :
                         1. Link penyertaan 
                         2. Email 
                         3. ID instagram 


Pemilihan pemenang :

1. Kesemua pemenang akan dipilih menggunakan random
2. Penyertaan akan terbatal jika gagal ikut syarat terutama No.2
3. Pemenang akan dihubungi melalui email


Subscribe Blog  :
http://mamadarwiish.blogspot.my/
http://sharingiscaring-fiza.blogspot.my/
http://mrspuex.blogspot.my/
http://mekzumbie.blogspot.my/
http://www.hafizhafizol.my/
http://aderakukeysah.blogspot.my/


Subscribe Blog  :
http://unclezuan.com/

Follow G+ :  :
Khalid Kyle
Blurrydino


Like Page Penaja :

Mama Darwiish
SuperMom With SuperKids
Blog Uncle Zuan
MrsPuexDotBlogspotDotCom
Gloxina17
Acacia Beauty Care HQ
Qyra Beauty Care

Follow Instagram :

Friday, 2 October 2015

PROMOSI OKTOBER 2015

Assalamualaikum wbt.

Seperti bulan2 sebelum ni dan bulan ini juga, shaklee buat promosi produk yang sentiasa dinanti-nantikan oleh pengguna tegar shaklee dan semua pengedar sah shaklee termasuk lah diri saya...

Setiap bulan memang teruja dengan promosi shaklee dan reward yang shaklee tawarkan.

Ok..bulan ni promosi shaklee:

1. Beli 7 pada harga 6
GLA Complex & Omega Guard.

* Free Membership. Berpeluang mendapat KEAHLIAN SHAKLEE secara percuma. Yuran ahli RM68.90
* Free Vitalea Iron Formula. Offer ni berakhir pada bulan ni ye. Offer last on 31st October 2015.
* Dapat cash bonus untuk pembelian tadi.pada pertengahan bulan depan.



2. Beli 2, dapat less 5%
GLA Complex & Omega Guard



3. Beli 2 , dapat less 50%. umpama beli 1, percuma 1....wowww best kan..Clearance Sale ni sementara stok masih ada. Jom cepat2 order



4. Beli 4 pada harga 3
Vitalea for Children



Jika berminat nak dapatkan produk promosi ni, hubungi saya di talian 019.2659019 atau email siti.sarah.zakaria@gmail.com

Salam sayang,
Sarah
Your Trusted Shaklee Distributor
Page: Your Health Partners

posted from Bloggeroid

Friday, 25 September 2015

Masalah Kulit Muka Berjerawat dan Berparut


Testimoni daripada Puan Marjan Ibrahim ~

Gambar Sebelum & Selepas Konsisten
Mengamalkan Suplemen Shaklee


"Saya start try shaklee slps 2tahun buat research. sbb dulu sy anti shaklee.hehe
 macam2 google nak cari supplement utk kulit muka yg agak teruk. july 2013 sy stat beli shaklee. 

saya google dan baca testimoni2 set kulit bermasalah. akhirnya sy beli ESP+ALFALFA+VIT C+BCOMPLEX. 
4 ni sy cuba 6bulan secara konsisten. air 5liter sehari. kebetulan ms tu mmg berat badan saya hampir 98kg!

6 bulan konsisten,alhamdulillah mmg puas hati.
jerawat makin kecut.
parut2 lama makin pudar.
yg paling bonus 》》 kurus & period yg sgt2 tak teratur,menjadi teratur.
bayangkan pernah lebih 5bulan tak datang period.
kalau datang pun hasil mkn ubat dr klinik.  last2 sy cuba mkn supplement. 

Alhamdulillah dah 2tahun sy ambil ESP.

masa berpantang keguguran bulan lepas, sy amalkan ESP sbg sarapan.
alhamdulillah.
cergas macam orang tak berpantang.
------------------

Jika anda berminat ingin dapatkan produk Shaklee?
Hubungi saya di talian 019.2659019 atau email siti.sarah.zakaria@gmail.com


ESP promosi bulan ni..Jom cepat2 order sekarang ! Promosi berbaki 5 hari sahaja lagi :)

#vitaminkecantikan #cantik #setcantik #suplemenkecantikan #jerawat #supplementforbeauty

Salam sayang,
Sarah


Tuesday, 22 September 2015

HB Cantik, Susu Badan Banyak, Kulit Improve dan Berat Turun 20KG dengan ESP

Klik Pada Gambar untuk Paparan yang Lebih Jelas
Perkongsian daripada Puan Siti Raihana:

ESP berikan 2 kesan yang hebat dalam hidup saya dengan izin Allah. Produk Shaklee pertama yang saya beli untuk diri saya sendiri.

KESAN 1

[Saya terselamat dari kene transfer darah selepas tumpah darah pph selepas bersalin kerana HB saya yang sangat cantik sebelum melahirkan]

Saya tak mampu nak telan Vitalea, obimin atau pil iron yang lain untuk naikkan HB saya. Akhirnya saya hanya consume ESP saja pada 2 bulan terakhir sblm melahirkan untuk suplemen tambahan sewaktu hamil.

Sangat mengejutkan doktor kerana walaupun saya hamil anak ke 5 tapi sebelum bersalin HB saya sangat cantik, 13-14. Selepas pph HB saya masih bertahan 10+ dan saya terselamat dari kene transfer darah yang saya sangat takuti risikonya.

Alhamdulillah..anak ke 5 ni saya xkene jahit pun lepas bersalin. Sebab tu doktor pun xperasan sy tumpah drh sbb lepas bersalin terus doc suruh turunkan kaki dan rehat lepas uri dikeluarkan.

Sejak kejadian tumpah darah tu baru saya kaji apa yg terkandung dlm ESP. Rupa-rupanya ESP ada asid amino yg diperlukan utk pembentukan hemoglobin darah. Patutlah HB saya pun naik walaupun saya tak ambil pil iron. SUATU PENEMUAN AJAIB BAGI SAYA.


KESAN 2 dan BONUS:

[Susu banyak, berat turun 20kg lepas bersalin]

Sejak saya dapat kesan 1, saya nekad teruskan consume ESP selepas bersalin untuk menyusu pula. Saya ambil ESP dan ALFALFA saja secara konsisten untuk menyusu eksklusif 6 bulan. Susu saya memang sangat cukup dan saya berjaya menyusu penuh lebih 2 tahun anak kelima ni, alhamdulillah. 

Yang lebih mengujakan, saya dapat mengawal selera makan lebih baik selepas bersalin dengan ESP. Bab kulit pun banyak yang improve. Garu tangan dah takde kesan white scratch..

Akhirnya setelah 6-7 bulan consume alfalfa dan ESP dan full bf, dari berat 68kg masa mula2 selepas bersalin, "secara tak sengaja" berat saya turun sehingga 48kg. 20kg berjaya turun dengan konsisten ESP, Alfalfa dan menyusu badan penuh saja. Dan alhamdulillah masih lagi dpt mantain 48kg sekarang walaupun dah hampir 2 tahun sejak saya turun berat. Masa anak dara dulu berat 52kg juga. Inilah bonus yg saya dapat akhirnya..

Memang sayang sangat nak tinggal ESP..apa lagi kalau dh berikan banyak kesan hebat ni dalam hidup saya dengan izin Allah. InsyaaAllah saya akan consume ESP selagi diizinkan Allah.

--------------------------------------------------------------------

Jika berminat ingin mendapatkan ESP, hubungi saya di talian 019.2659019 atau email siti.sarah.zakaria@gmail.com

Dapatkan ESP sekarang dengan HARGA PROMOSI Bulan September 2015!!

Salam sayang,

Sarah (SID: 893982)
Pengedar Sah Shaklee Bangi, Kajang, Semenyih
Poslaju seluruh Malaysia & Luar Negara






Saturday, 19 September 2015

Sarapan Pagi Berkhasiat



Ini lah sarapan saya setiap pagi.. Shake je ESP...tubuh rasa lebih bertenaga, gastrik pun susah nak kena dah sekarang..ni shaklee effect saya dalam bab kesihatan...syukur sangat diketemukan dengan supplement shaklee.

Kini ESP merupakan milkbooster saya juga skrg, menyusukan bby umar. Semoga berjaya menyusukan baby secara eksklusif selama 2 tahun.

Have a nice day uolls.
Selamat berhujung minggu bersama family tersayang :)





Promosi ESP masih lagi berlangsung. Dapatkan segera untuk kesihatan korang dengan harga yang cukup menjimatkan.



ESP shaklee berbeza dari protein shake yang lain. Ianya selamat, berkesan dan semulajadi.



Lelaki pun boleh consume ESP ni untuk membina otot yang kuat dan sihat. Menjadi pilihan ramai jejaka macho di luar sana. Nak jadi abang sado?? amalkan ESP setiap hari naa..hihi



ESP menjadikan kulit lebih licin, glowing, pejal, anjal dan lebih putih. Bukan hanya putih pada wajah je, tapi seluruh badan makin putih. Tak percaya takpe, try je hehee



Itu dia..ramai yang order ESP, protein sangat penting tau untuk pembaharuan dan penghasilan sel2 baru yang sihat. Sebab itu dalam setiap set kesihatan shaklee, ESP ni wajib ambil supaya penyerapan vitamin lain lebih berkesan.

Sebarang pertanyaan, boleh hubungi saya di talian 019.2659019 atau email siti.sarah.zakaria@gmail.com

Salam sayang,
Sarah

posted from Bloggeroid

Thursday, 17 September 2015

Night Cream NutriWhite Mengembalikan Keremajaan Kulit Wajah


Nutriwhite Overnight Renewal Whitening Cream atau lebih dikenali sebagai night cream nutriwhite shaklee memang tidak dapat dinafikan , menjadi buruan ramai orang sekarang ini. Agak-agak kenapa ye ramai yang sukakan night cream ni? Best sangat ke night cream ni?

Mengapa pakai night cream Shaklee?

Setiap kali sebelom tido saya akan pastikan saya apply dulu night cream ni kat kulit wajah saya..best sangat2 tau. dah hampir 3 tahun saya menggunakan night cream ni.

Rasa kulit muka sangat lembut je keesokan harinya. Makin halus dan gebu.

Kulit merupakan organ terbesar kita dan proses pemulihan sangat perlu kerana kulit kita sering terdedah kepada persekitaran yang tidak sihat dan pemakanan seharian yang kurang bernutrisi, apatah lagi kulit kita terdedah kepada radikal bebas yang boleh merosakkan kulit.

Waktu malam merupakan waktu yang sesuai untuk badan kita melalui proses pemulihan termasuklah kulit kita. Pada waktu ini badan kita lebih relaks, semua organ direhatkan dan degupan jantung lebih tenang...sebab itu lah tidur di waktu malam sangat penting. Jangan jadi kutu malam ye hehehee gurau je..

Istimewanya night cream shaklee ni adalah ia dirumus khas daripada 16 nutrien, sumber semulajadi dari 16 buah negara berlainan dan hasil penyelidikan dan ujikaji lebih 3 tahun ke seluruh dunia untuk mendapatkan sumber yang betul-betul baik untuk kulit kita.


Night Cream NutriWhite


Rahsia best Overnight Renewal Whitening Cream:

~ Memperbaharui dan mengembalikan keremajaan kulit sewaktu tidur
~ Linden menyihatkan serta melembapkan kulit secara mendalam
~ Scullcap mencerah dan menghilangkan radang kulit
~ Vitamin C aktif mengurangkan tompok-tompok hitam serta mengembalikan keserian wajah
~ Pada waktu pagi, anda akan bangun dengan kulit yang gebu, halus, cerah dan berseri

Sesuai untuk normal skin & combination skin..Kulit yang kering akan kelihatan lebih lembut dan cerah berseri. Manakala kulit yang berminyak dapat dikurangkan kesan minyaknya kat wajah. Tona lebih sekata. Lingkaran hitam bawah mata, eyebag pun dapat dihilangkan. Memang superb!
Banyak lagi kesan best night cream ni. Ringkasnya anda kena CUBA dan RASAI sendiri kehebatannya.

Kebaikan Menggunakan Krim Malam:

Secara umumnya, krim malam banyak memberi manfaat kepada kulit wajah kita khususnya. Antaranya ialah:

1. Melembapkan bahagian-bahagian muka yang kering dan dengan itu membantu kulit sentiasa terhidrat.
2. Menyegarkan kulit muka
3. Memastikan kulit lebih cerah, tekstur kulit yang lebih halus dan tona kulit yang lebih sekata
4. Meningkatkan kolagen pada kulit muka
5. Membantu peredaran darah yang baik
6. Mengurangkan garis-garis halus dan kedutan pada muka
7. Mengurangkan kekenduran kulit (peranan utama night cream)
8. Menjadikan kulit lebih lembut dan gebu
9. Proses penuaan kulit berkurangan, kulit tampak lebih muda
10. Mengembalikan keanjalan kulit
11. Membantu dalam menghasilkan sel-sel kulit muka yang baru dan sihat


  Set NutriWhite ni boleh dijadikan hadiah besday untuk isteri, bonda tersayang, hadiah anniversary, boleh juga dijadikan hantaran kahwin :)

Testimoni pengguna








Untuk sebarang pertanyaan dan pesanan sebarang produk shaklee, hubungi kami di talian 0192659019 atau email siti.sarah.zakaria@gmail.com atau anda boleh terus membuat pembelian menggunakan kad kredit atau kad debit. Klik icon di bawah. 

Selepas itu hubungi kami untuk konsultasi secara percuma dan cara pemakaian yang betul dengan memberikan no invoice sebagai bukti pembelian.



Saya Pengedar Sah Shaklee 
COD: Bangi, Kajang, Semenyih, Putrajaya
Poslaju Seluruh Malaysia & Luar Negara


Wednesday, 16 September 2015

Cinch Shake Mix Tips Untuk Fit dan Langsing





Untuk stay fit dan beautiful,saya ambil protin ESP.

Tapi kalau korang nak stay fit dalam masa yang sama nak kurangkan berat badan, nak kecilkan ukur lilit tubuh, nak dapatkan figure yang cantikkk, nah saya cadangkan Cinch Shake Mix.

16 kelebihan Cinch untuk anda:

1. Memberikan rasa kenyang berjam-jam lamanya
2. Mengurangkan selera makan bagi anda yang tak boleh control nafsu makan
3.Memberi tenaga berpanjangan jadi anda tak cepat penat walaupun melakukan pelbagai aktiviti harian
4. Meningkatan metabolisme badan
5. Memelihara otot bagi mengelakkan anda gemuk semula dgn cepat bila dah kurus
6. Anda boleh mengambil carbo spt nasi dsb tetapi dgn kadar yg sedikit
7. Menghilangkan lemak yang berlebihan dan " inci pada badan
8. Memberikan khasiat seperti satu hidangan tetapi dengan rasa seperti santapan manis/ pencuci mulut
9. Mengandungi Cinch Pro iaitu suatu campuran protein eksklusif yang diperkaya dengan asid amino leusine.
10. Diperkaya dengan Leucine untuk memelihara otot semasa anda mengurangkan berat badan
11. Terdapat 24 gram protein dalam setiap sajian bagi membolehkan anda berasa puas dan kenyang
12. Mempunyai kandungan serat yang tinggi iaitu 6 gram dalam setiap sajian
13. Nilai glisemik yang rendah untuk mengekalkan paras gula dalam darah yang normal dan mengekalkan tenaga
14. Memberi 35% atau lebih Nilai Harian (Daily Value) bagi 21 vitamin dan mineral yang penting
15. Tiada perisa, pewarna atau pemanis buatan
16. Soya bukan GMO

Kadang2 saya mix gak ESP dan Cinch ni. Sedapppp sangat tau flavor Cinch ni. Berpeluh2 pas minum tu, bertenaga rasa.

Your Health Partners,
Sarah (SID: 893982)
Pengedar Sah Shaklee Bangi, Kajang, Semenyih, Putrajaya
Poslaju 1 Malaysia




Tuesday, 15 September 2015

Tingkatkan Sistem Imun Tubuh Semasa Jerebu

Assalamualaikum wbt. 

Salam sayang dan salam sejahtera buat semua pembaca blog yourhealthpartners.com.my :)

Malaysia dilanda jerebu yang teruk..

Pagi ni ku terjaga dari tidur pada pukul 2.30 pagi, maklum la kan ada baby kecik hihi..Bila terjaga dari tidur, biasanya susah la nak tidur balik lebih2 lagi dah lama nak update blog..terpanggil nak share pasal masalah jerebu yang melanda negara kita skrg ni..

Bila scroll fb, baca status kwn2... esok (15hb Sept 2015) sekolah cuti...means Afif dan Aisya pun cuti la esok kan..diorang tadika..nanti kena call sekolah diorang tanya pasal ni. 

Info dari astro awani, Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid mengarahkan semua sekolah di Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Negeri Sembilan dan Melaka ditutup pada Selasa ekoran bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) mencatatkan bacaan melebihi 200.

Penutupan sekolah di beberapa negeri itu disahkan Timbalan Menteri Pendidikan P. Kamalanathan di dalam tweet terbaharunya lewat Isnin malam.

Bacaan IPU di laman web Jabatan Alam Sekitar menunjukkan lokasi terbabit mencatatkan tahap sangat tidak sihat hingga berbahaya dengan Banting kawasan yang paling teruk terjejas dengan bacaan IPU 207...teruk juga jerebu kali ni.naik risau jadinya dengan kesihatan anak2..

Semenjak jumaat lepas lagi 11 Sept 2015 , ku perasan bila suami pulang rumah hendak mengambil anak2 untuk dihantar ke sekolah. cuaca panas dan berbau asap.nampak sekitar kawasan taman berjerebu jer..memang udara tidak berapa nyaman la kan..sian anak2...bab kesihatan anak2 saya memang ambil berat.Kalau anak2 jatuh sakit, resah gelisah fikirkan diorang sampai pening kepala jadinya..huhu..malam pun tak lena nak tidur la jawabnya

Punca jerebu kali ni berpunca dari pembakaran terbuka di Indonesia..
-Indonesia mohon maaf atas masalah jerebu yang berpunca dari negara itu
 -Lebih 1,000 askar Indonesia dikerah tangani kebakaran hutan
 -Tahap jerebu di Sabah dan Sarawak akan merosot dalam tempoh 48 jam
-Tujuh lokasi catat IPU tidak sihat pada hari Selasa
 -Pesawat dilencongkan ke Sibu akibat jerebu

Apakah itu Jerebu?
Jerebu ialah satu fenomena yang disebabkan oleh kewujudan banyak partikel-partikel kecil yang tidak boleh dilihat oleh mata kasar dan terapung-apung di udara. Partikel-partikel ini mungkin berasal secara semula jadi ataupun kesan sampingan daripada aktiviti manusia. Apabila partikel-partikel ini wujud dalam kuantiti yang banyak dan berkelompok ianya boleh menyekat pancaran cahaya matahari ke bumi. Oleh yang demikian keadaan ini mengurangkan jarak pandangan mata kasar. 

Punca utama jerebu adalah akibat daripada :
  • Pembakaran Secara Terbuka
  • Asap Dari Kilang
  • Asap Dari Kenderaan
JEREBU MENGANCAM KESIHATAN ANDA
Keadaan jerebu yang berterusan akan mendatangkan kesan yang buruk kepada semua orang terutama golongan yang berisiko tinggi iaitu :-
  1. Kanak-kanak
  2. Orang tua
  3. Mereka yang mengalami penyakit
    • asma
    • bronkitis
    • radang paru-paru
    • penyakit paru-paru yang kronik
    • jantung
    • alahan
  4. Perokok
  5. Mereka yang sentiasa bekerja di luar pejabat atau rumah.
Apakah Tanda dan Gejala Kesan Jerebu Kepada Kesihatan
Kesan-kesan yang akan dialami setelah terdedah secara berterusan kepada jerebu termasuklah:
• Terasa gatal-gatal di bahagian kerongkong dan batuk-batuk.
• Terasa sukar untuk bernafas atau sesak nafas.
• Mata terasa pedih dan berair.
• Hidung berair dan kerap bersin.
• Kulit badan terasa gatal-gatal.
• Terasa sakit dada.
Info: sumber 

Jerebu ni mengandungi bahan kimia asing halus yang terbakar. Bahan ini amat mengancam keseimbangan oksigen di dalam sel pernafasan. Tips dari Prof. Dr. Norhisham Wahab, jangan lupa minum air kelapa dan limau nipis sahaja ketika bencana ini. Air kelapa mengandungi oksigen larut mudah menembusi sel. Limau nipis adalah vitamin C yang dapat menyerap asid sebelum sempat bertukar menjadi gas yang lebih merbahaya!!

Nasib baik la juga stok Sustained Release vitamin C plus dan Chewable Vit C ada kat rumah. Nutriferon pun ada.

Tips bg mencegah komplikasi akibat jerebu terutama mereka yg allergik dgn debu,athma, pedih mata dn sukar bernafas terutama kanak2:
1) Kurangkn aktiviti di luar rumah
2) Pasangkan penapis udara yg baik
3) Pakai topeng tutup hidung dan mulut
4) Minum banyak air suam
5) Amalkan vitamin semulajadi bg meningkatkan sistem imune tubuh spt Sustained Release Vit C Plus, Nutriferon, Zinc Complex & Garlic Complex. Chewable Vit C dan Nutriferon boleh bagi kat anak2..perisai ni wajib kena ada kat rumah...memang sangat2 diperlukan

Nutriferon

6) Amalkan juga makanan tinggi anti-oksidan atau suplemen seperti Vitamin E dan Vivix . Ini kerana anti-oksidan ini akan menghalang radikal bebas (hasil drpd bahan kimia di udara) daripada merosakkan sel di dalam badan.
Kalau sel badan kita sihat, radikal bebas susah nak attack. Kalau lemah (sbb selsema, batuk), immune system kita low, radikal bebas yang jahat tu akan mengaktifkan sel kanser di dalam tubuh kita. Scary!

Immune Booster Set
Siap masuk dalam magazine lagi tu...

Jom tingkatkan sistem imun badan kita secara semula jadi dengan set immune booster ni & suplemen anti-oksidan. Sistem pertahanan badan yang lemah sangat berbahaya,boleh mendedahkan diri kita kepada radikal-radikal bebas & seterusnya pelbagai penyakit kronik, mengakibatkan penyakit degeneratif, kanser sehingga sel2 kanser menjadi aktif...BAHAYA tak if sistem pertahanan badan kita lemah????

"Mencegah itu lebih baik dari merawat"
"Prevention is better than cure"

Saya doakan kita sentiasa diberikan kesihatan yang baik. Semoga cuaca dan udara di negara kita pulih seperti sedia kala.Aamiin..
Waallahualam.

Salam sayang, 
Sarah


Friday, 11 September 2015

9 Tips Menjayakan Penyusuan Ibu Secara Eksklusif



Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua. Susu ibu merupakan satu anugerah yang tidak ternilai untuk bayi yang baru dilahirkan. Ibu merupakan insan yang Allah amanahkan untuk menyusukan si kecil ini.

 Anak2 ini merupakan amanah Allah yang perlu kita jaga sejak dari kandungan lagi. Berikan yang terbaik untuk mereka.
Mereka ibarat kain putih, ibu bapalah yang bertanggungjawab mencorakkannya.

Tidak dapat dinafikan ramai ibu yang tidak berjaya dan tidak mampu menyusukan bayi mereka sehingga cukup umur 2 tahun. Bukan sengaja untuk tidak menyusukan bayi tetapi ramai yang mempunyai masalah tertentu dan keadaan tidak mengizinkan..Sesungguhnya susu yang dihasilkan juga rezeki daripada Allah , namun kita sebagai ibu boleh berusaha dengan lebih gigih dan lebih bernekad dengan azam yang kuat lagi untuk menjayakan penyusuan ibu selama 2 tahun seperti yang telah disyariatkan di dalam Al-Quran.

Maksudnya: Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama 2 tahun genap, iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu. (Surah Al-Baqarah 2: 233)

Untuk menjayakan penyusuan ibu secara eksklusif, ibu hendaklah berusaha mencari ilmu penyusuan dan mempraktikkannya setiap hari.

Di sini saya nak share beberapa tips yang boleh dipraktikkan untuk menjayakan penyusuan susu ibu secara eksklusif.

1. Yakin bahawa susu sentiasa cukup
- Ibu hendaklah yakin bahawa susu badan sentiasa cukup untuk keperluan si manja, sentiasa berfikiran positif dan mempunyai azam yang kuat walaupun ketika susu merudum. Ini kerana production susu banyak dipengaruhi oleh emosi ibu itu sendiri.

2. Kerapkan sesi mengepam dan menyusu
- Bagi ibu bekerja, pastikan ibu tidak miss jadual pengepaman. Sekurang2nya 3 jam sekali untuk memenuhi konsep supply n demand dan meningkatkan production susu. Kerapkan juga penyusuan secara direct (direct feeding).

3. Sentiasa kosongkan breast
- Setiap kali selepas seisi penyusuan secara direct feeding (df), ibu dikehendaki mengosongkan breast dengan mengepam atau menggunakan kaedah marmet iaitu dengan menggunakan tangan. Cara ini sangat penting untuk merangsang penghasilan susu yang baru dan mengelakkan dari masalah susu tersumbat dan risiko susu menjadi beku dan akhirnya menjadi nanah..scary!

4. Sentiasa berdoa dan berzikir
- Ibu boleh amalkan zikir Ya Matin (Maha Sempurna KekuatanMu) sebanyak 70x setiap pagi dan malam , membaca bismillah dan selawat ketika hendak menyusukan bayi dan ketika hendak memulakan sesi pengepaman.

Selain itu, ibu boleh amalkan surah2 ini sebagai doa menambah susu badan.

Surah Ar-ad Ayat 8-9

Surah Al-Baqarah Ayat 60

5. Minum air yang banyak
- Ibu hendaklah minum air lebih 3 liter sehari. 80% daripada susu ibu adalah air.

6. Tidak mudah berputus asa 
- Ibu jangalah mudah berputus asa jika susu merudum. Mereka hendaklah berusaha berikan yang terbaik untuk si manja.

7. Menjaga emosi
- Ibu hendaklah sentiasa menjaga emosi, ceria dan tidak terlalu mengikut perasaan sehingga berlakunya stress. Berzikirlah selalu dan enjoy your journey of breastfeeding oke :)
Para suami memainkan peranan penting dalam hal ini. Bantulah isteri agar mereka tidak merasa tertekan.

8. Makan makanan yang berkhasiat
- Lebihkan protin dalam makanan dan diet seharian. Ambil suplemen jika perlu. Menurut Dr. Hamid Arshat, ibu menyusu perlu mengambil multivitamin, asid folik, kalsium dan omega-3 setiap hari. Bukan semasa hamil je kita perlu menjaga pemakanan, tetapi semasa menyusu pun kita perlu mengambil makanan berkhasiat dan suplemen untuk kesihatan.
Penting yeee vitamin ni untuk ibu menyusu. KLIK DI SINI.

9. Power Pumping & Penyusuan Malam
- Power pumping ialah mengepam berterusan selama sejam, 10 minit pam & 10 minit rehat dan ulang lagi dan lagi sehingga cukup sejam. Buat setiap hari selama satu minggu dan tengok hasilnya nanti. Kaedah power pumping ini sangat bagus kerana boleh meningkatkan production susu. Amalan menyusukan bayi di waktu malam pula merangsang hormon prolaktin yang memainkan peranannya menghasilkan lebih banyak susu.

InsyaAllah sama2 kita mempraktikkan tips ini. Semoga tips di atas dapat membantu ibu2 di luar sana dalam menjayakan misi menyusukan bayi selama 2 tahun.


Happy breastfeeding ;)




Saturday, 5 September 2015

Protein Soya Dinner Yang Berkhasiat

Hye semua! Nak dinner ape ye malam ni?hihi ...ada tak yang tengah berdiet?... Nak berdiet tapi asyik lapar je kan..hehe

Sy suggest kat uoll try la ESP sebagai dinner. Minum ESP buat perut rasa cepat kenyang dan kenyang lebih lama..memang sangat sesuai la bagi sesiapa yang ingin berdiet.

ESP Pilihan Ramai

ESP Pilihan Ramai

ESP tengah promo skrg ni tau.Dapatkan ESP dengan harga yang best sepanjang bulan September 2015..sangat menjimatkan uolls..Rugii kalau tak grab sekarang..jimat sehingga RM400 dgn pembelian BUY 7 AT 6 (beli 7 tin pada harga 6 tin)..dapat join ahli secara PERCUMA & sebotol Vitalea Iron Formula (yang multivitamin ni valid hingga bulan depan je)..untung sgt kan.

Kalau uoll nak maintain slim, ramping,sihat, cantik flawless, pastikan menu uoll tinggi protein.

Kalau nak lagi mudah.. bancuh protin segelas (protein kualiti tinggi pilihan saya adalah ESP. Korang boleh add on Cinch Shake Mix untuk weight loss & get the body figure yg uolls idamkan..atau pilih mealshakes untuk perasa french vanilla yang macam aiskrim tu:)

Untuk lebih bertenaga, bancuh ESP dengan performance drink. untuk orang yang aktif, sesuai sangat tau.abang sado dan atlit2 boleh bancuh dengan cara ni...ibu menyusu yang kurang minum air, boleh jadikan menu ni sebagai milkbooster :)

Kenapa protein?

Kerana tubuh mencerna protein lebih lambat dari lemak atau karbohidrat, sehingga badan merasa kenyang lebih lama.

Tubuh juga dapat membakar dengan lebih banyak kalori ketika makan makanan berprotein daripada makan makanan berkarbohidrat.

Protein juga dapat meningkatkan metabolisme tubuh lebih2 lagi kalau diamalkan sebagai breakfast.

Kajian juga menunjukkan diet tinggi protin dapat mengurangkan nafsu makan yang berlebihan..kalau sape2 yang asyik melantak mcm naga tu boleh la ambil protein shake 2x sehari ker..hihi

Long term jika seseorang meningkatkan jumlah protein yang dimakan, berat badannya dapat menurun.


Berminat nak dapatkan ESP, boleh hubungi saya ye.

Your Health Partner,
Sarah (Shaklee ID: 893982)
Pengedar Shaklee Bangi, Kajang, Semenyih, Putrajaya.
Poslaju 1 Malaysia.
Whatsapp/Telegram: 0192659019
Email: siti.sarah.zakaria@gmail.com




Designed by UMIESUEstudio 2014