Google+ Followers

Tuesday, 29 November 2016

VITAMIN DAN ANAK-ANAK PERLU KE?


Dari kelahiran hingga umur 3 tahun, perkembangan otak amat peka terhadap pemakanan bayi dan 75% daripada kapasiti otaknya berlaku dalam tempoh yang genting ini.

Selepas umur dua tahun, pengambilan makanan berlemak seharusnya diambil dalam kuantiti sederhana rendah untuk mengelakkan penyakit jantung, kegemukan dan masalah kesihatan yang lain.
Pada umur lima tahun, 90% daripada perkembangan otak kanak-kanak telah lengkap.
Antara umur 11 dan 16 tahun, satu peningkatan yang besar dalam tumbesaran biasanya berlaku dengan peningkatan berat badan dan pertumbuhan otot yang ketara.

Tanggungjawab ibu akan bertambah berat bila memikirkan berapa kilo sayur kena makan ni? 
Apa jenis lauk ikan, daging atau ayam kena beli? 

Bagaimana dengan proses penyediaan makanan pula. Bolehkah kita memastikan zat-zat vitamin yang terdapat dalam makanan itu kekal atau hilang? Stress dan memang stress bila kita fikir macam ni. Betul tak?

Dari kajian menunjukkan pelbagai masalah kesihatan kanak2 termasuk asma dan ekzema berkait rapat dengan pemakanan – pengambilan ikan dan bijirin. 

Kajian yang dibuat ke atas 598 kanak2 menunjukkan peningkatan terhadap kesihatan kanak2 yang menghidap masalah di atas setelah menambah pengambilan ikan dan serat, manakala menambah pengambilan buah dan sayur tidak membantu untuk mengurangkan masalah mereka.

Jadi, apa yang anak kita perlukan dari sumber ikan dan bijirin tu? – Protein,Minyak ikan, Serat.

Namun, menurut environmentalist, pengambilan ikan yang banyak boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan kerana kandungan logam berat seperti merkuri akibat pencemaran air laut. Jadi, dari mana kita nak dapatkan kebaikan protein dan minyak ikan ni? 

Sesibuk mana pun kita sebagai ibubapa, keperluan makanan anak jangan diabaikan. Bagi mengurangkan bebanan dan keluh kesah ibubapa, di sini saya mengesyorkan untuk mengambil makanan tambahan atau vitamin sebagai keperluan nutirisi makanan lengkap untuk anak mereka. 




PM saya untuk saya bantu anda berikan konsultasi secara PERCUMA untuk pemakanan terbaik Si Manja. 

Berikan yang terbaik untuk yang tersayang.



Ask me for consultation,Siti Sarah ZakariaWhatsApp/Telegram: 019-265 9019Your Shaklee Independent Distributor since 2012Shaklee ID: 893982
 

Wednesday, 23 November 2016

Kandungan Nutrien di dalam Alfalfa Complex


[ KANDUNGAN NUTRIEN YANG TERDAPAT DI DALAM ALFALFA COMPLEX DAN MANFAAT SETIAP NUTRIEN ]




VITAMIN A
-----------
✔️Baik untuk penglihatan;
✔️Membina daya tahan terhadap jangkitan terutamanya dalam saluran pernafasan;
✔️Menggalakkan pertumbuhan sel;
✔️Menggalakkan kulit yang sihat.


VITAMIN U
-----------
✔️Menggalakkan kesihatan badan;
✔️Membantu mengatasi ulser peptik.


VITAMIN E
-----------
✔️Melindungi sel-sel daripada sinar uv;
✔️Baik untuk kesihatan jantung & kesihatan otot;
✔️Memperbaiki sistem imun badan;
✔️Menguatkan dinding pembuluh darah;
✔️Membantu fokus mata.


VITAMIN B6
------------
✔️Membantu asimilasi makanan dan metabolisme protein dan lemak;
✔️Menggalakkan kesihatan saraf dan kulit;
✔️Membantu mengurangkan loya bagi ibu hamil.


VITAMIN K
-----------
✔️Penting dalam fungsi hati dan pembekuan darah.
.
VITAMIN D
-----------
✔️Mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan.


KALSIUM
----------
✔️Membina dan mengekalkan kesihatan tulang dan gigi;
✔️Membantu pembekuan darah;
✔️Mengawal rentak jantung;
✔️Membantu dalam pembinaan sel saraf dan fungsi saraf.


ZAT BESI
----------
✔️Diperlukan dalam penghasilan hemoglobin (sel darah merah).


KALIUM
---------
✔️Membantu fungsi otot, jantung, dan tindakbalas enzim;
✔️Membantu dalam pencernaan lemak.


FOSFORUS
------------
✔️Meningkatkan peranan tisu saraf.


KLORIN (KLORIDA)
-------------------
✔️Elektrolit penting yang membersihkan dan menyucikan badan;
✔️Mengawal metabolisme lemak, gula dan kanji.


SODIUM
---------
✔️Mengawal keseimbangan cecair dalam badan;
✔️Meneutralkan asid dalam badan;
✔️Menghalang pembekuan darah;
✔️Mengaktifkan sistem limpa, usus dan fungsi perut.


SILICON MAGNESIUM
-----------------------
✔️Membantu badan untuk menangani sembelit;
✔️Merangsang fungsi otak;
✔️Melindungi kulit dan badan;
✔️Baik untuk ketahanan saraf;


PROTEIN
----------
✔️18.9% berbanding daging lembu;
✔️3.3% berbanding susu;
✔️13.1% berbanding telur.
.
.
Bagaimana ingin dapatkannya pada harga promosi pada bulan November 2016? Hubungi pengedar anda segera!

Ask me for consultation,
Siti Sarah Zakaria
WhatsApp/Telegram: 019-265 9019
Your Shaklee Independent Distributor since 2012
Shaklee ID: 893982


Friday, 29 April 2016

Khasiat Makanan Berwarna Oren, Jingga dan Kuning

Perlu ke kita makan makanan banyak warna dalam diet seharian. Antaranya warna oren, jingga dan kuning.

Sebenarnya makanan berwarna oren, jingga dan kuning TINGGI kandungan karotenoid yang berfungsi untuk:

🍊 Melindungi sel daripada kesan pemusnahan oleh radikal bebas
🍊 Sumber Vitamin A terbaik
🍊 Membetulkan fungsi organ tubuh
🍊 Meningkatkan sistem imunisasi

Carotomax Shaklee antara vitamin yang mengandungi karotenoid yang mengandungi

👉🏻 Beta Karotena Sama dengan 102 bahagian Pisang
👉🏻 Lycopena sama dengan 714 bahagian Aprikot
👉🏻 Lutein dan Zeaxanthin sama dengan 285 bahagian pink grapefruit
👉🏻 Alpha karoten sama dengan 89 bahagian Raspberi

Larat ke nak telan buah-buah tersebut? Jadi pengambilan 1 biji carotomax sehari amat penting untuk mata dan kulit yang sihat.


posted from Bloggeroid

Monday, 25 April 2016

5 KHASIAT SAYURAN HIJAU

1. Membantu proses menurunkan berat badan

Ia rendah karbohidrat dan kaya dengan serat. Bantu beri rasa kenyang berpanjangan. Menu sangat sesuai untuk penurunan berat badan.

2. Mencantikkan kulit

Mangandungi banyak air, bantu badan kekal kelembapan dan menyumbang pada kecantikan kulit dan rambut. Anti oksidan seperti vitamin C yang terdapat di dalam sayuran hijau juga membantu tubuh untuk membuat kolagen. Mengurangkan risiko arthritis. M

3. Membina dan memperbaiki tulang

Sayuran hijau seperti kailan tinggi dengan kalsium dapat bantu pastikan gigi dan tulang sentiasa kuat. Ia juga dapat mengurangkan risiko menghidap osteoporosis. Sayur yang mengandungi kalium juga mempunyai fungsi yang sama.

4. Memastikan sistem imun kuat

Sayur seperti bayam, mengandungi beta-karotena yang membantu melindungi sel daripada rosak, meningkatkan fungsi imun dan melindungi mata daripada penyakit yang berkaitan usia. Ia juga menyumbang kepada pertumbuhan dan pembaikan tisu badan.

5. Menangani masalah kesihatan

Pengkajian yang secara mendalam oleh pakar-pakar sains telah membuktikan kandungan dalam sayur-sayuran dan buah-buahan ini telah berjaya mengatasi masalah seperti kanser, penyakit hati, kencing manis serta darah tinggi.

Bagi anda yang sukar untuk makan sayur, ini masanya untuk anda mula berjinak-jinak mengambil sayur dalam diet seharian.



Tahukah anda 5 jenis tumbuhan terbaik untuk membersihkan badan dari toksin ialah Alfalfa, Milk Thistle, Daun Senna, Halia dan Polyphenols.

Alfalfa -> Agen mencuci darah
Milk Thistle ---> Agen mencuci hati
Daun Senna ---> Agen mencuci usu
Halia ---> Agen pemecah angin
Polifenol -
> Agen anti penuaan dan radang

Jangan biarkan tubuh badan kita dipenuhi racun. Jom detox bersama saya.



Bulan ni ada promosi set detox. Hubungi saya untuk info lanjut.

posted from Bloggeroid

Atasi Masalah Mata Kering dengan Omega-3

Masalah mata kering boleh diatasi dengan mempertingkat pengambilan minyak ikan. Minyak ikan semulajadi mengandungi kebaikan asid omega-3 (EPA dan DHA) yang sangat baik untuk mata.

Kajian klinikal menunjukkan wanita yang meningkatkan sumber omega-3 dalam diet mereka mempunyai risiko sindrom mata kering yang lebih rendah berbanding wanita yang kurang pengambilan minyak ikan.

Pengambilan minyak ikan harian yang disarankan adalah sebanyak 500mg bagi
dewasa (tingkatkan 2 kali ganda jika mengalami penyakit jantung).

Anda juga boleh ambil dalam bentuk supplement. Omega Guard Shaklee pilihan terbaik untuk mengatasi masalah mata kering.


posted from Bloggeroid

Saturday, 9 April 2016

Hilangkan Parut dengan Mudah dan Selamat

Parut di wajah atau di anggota badan yang lain memang sangat memalukan dan boleh menyebabkan rasa rendah diri, hilang keyakinan untuk berada bersama orang lain, bersama kawan-kawan mahupun pasangan hidup.

PARUT HILANG SEMUDAH ABC

Pelbagai punca yang boleh meninggalkan sangat cela atau parut antaranya

Kemalangan
Jerawat
Chicken Pox
Luka Pembedahan
Stretch Mark

Berita baik untuk anda yang mempunyai masalah parut ini.

Sustained Release Vitamin C, Vitamin E Complex dan ESP boleh mengembalikan keceriaan dan meratakan kesan parut anda.

😀 SR Vita C Plus penting untuk pertumbuhan tisu, membantu membaik pulih tisu, merangsang kesihatan dan kecantikan kulit melalui penghasilan kolagen.

😀 Vitamin E membantu memelihara sel-sel yang sentiasa terdedah kepada radikal bebas agar tidak rosak. Ia juga membantu memperbaiki tekstur kulit, tona kulit yang tidak sekata, mengelakkan penuaan awal dan membantu masalah parut.

😀 ESP membantu memperbaharui sel kulit dan penghasilan sel kulit baru yang sihat. Jadi no more dead cells atau sel mati yang diulang copy banyak kali hehehee

Hubungi saya untuk mendapatkannya dan konsultasi adalah PERCUMA.

Attention:
Bulan ini SR Vitamin C Plus ada offer tau!
Beli 2 botol dapat less 5%.
Beli 7 botol pada harga 6 botol.
Jom dapatkan segera sementara stok masih ada.


posted from Bloggeroid

Tuesday, 5 April 2016

PENTINGNYA DETOKSFIKASI

10 SEBAB KENAPA BADAN PERLU DETOX

1. SINGKIRKAN TOKSIN DALAM BADAN

Pendedahan jangka panjang badan (bahan cemar alam sekitar, bahan kimia, pengawet, racun perosak, logam berat dan sisa buangan industri) menjejaskan metabolisme, tingkah laku, sistem imun dan menyebabkan penyakit.


Toksin ini tersimpan dalam badan melalui tisu dan sel-sel di seluruh tubuh termasuk otak selama bertahun-tahun (mengikut umur anda).


2. CEGAH SAKIT KRONIK

Toksin jadi penyebab kepada penyakit kronik seperti kanser, penyakit jantung dan banyak lagi. Badan kita juga berfungsi untuk membuang toksin untuk menjadikan badan kita sihat walau bagaimanapun sistem dalam badan kita telah “overload” dan tidak mampu untuk membuang kesemua toksin ini.

Ini menyebabkan pelbagai komplikasi dalam badan yang membawa kepada penyakit. Detox membantu dan meningkatkan keupayaan badan kita untuk menyingkirkan toksin secara semulajadi.

3. TINGKATKAN SISTEM IMUNISASI

Badan kita mempunyai sistem imun yang berfungsi untuk melawan penyakit. Detox membantu badan untuk berfungsi dengan baik.

4. BERAT BADAN IDEAL

Toksin menjejaskan keupayaan semulajadi badan untuk membakar lemak dan menyebabkan kepada pertambahan berat badan, kencing manis, penyakit jantung dan tekanan darah tinggi.

Detox menyingkirkan toksin dalam badan dan membantu mendapatkan berat

badan yang ideal.

5. LAMBATKAN PROSES PENUAAN

Detox menyingkirkan bahan radikal bebas, logam berat yang menyebabkan proses penuaan menjadi cepat (umur baru 30 tahun tetapi kelihatan seperti 40 tahun).

Detox meningkatkan proses penyerapan nutrien dan membantu untuk melambatkan penuaan.

6. TINGKATKAN KUALITI HIDUP

Badan kita tidak berasa selesa apabila mempunyai banyak toksin yang menyebabkan sakit sendi, sakit kepala, gangguan sistem pencernaan, masalah tidur dan kurang tenaga.

7. TINGKATKAN TENAGA

Detox dapat meningkatkan tenaga dari segi fizikal dan mental.

8. KUALITI KULIT

Toksin menyebabkan kulit kelihatan tidak cantik dan kasar. Detox membantu membuang bahan yang menyebabkan kulit tidak cantik, jerawat dan bisul.

9. EMOSI DAN MENTAL YANG STABIL

Detox memberikan anda keyakinan yang meningkatkan keupayaan untuk mengurus kehidupan dengan lebih berkualiti.

10. KESEIMBANGAN BADAN

Detox mengembalikan kesimbangan dalam sistem badan iaitu semua sel, tisu, organ, sistem dalam badan dapat berkerjasama untuk kesihatan yang optima.

Jom Detox bersama Shaklee. Meal plan secara eksklusif untuk anda yang menyertai program ini.



Bulan ini shaklee ada menawarkan Set Eksklusif Detox. Boleh hubungi saya untuk dapatkan set ini dengan konsultasi percuma dari saya. Kesihatan anda keutamaan kami :)


posted from Bloggeroid

5 PUNCA BADAN CEPAT LETIH DAN TIDAK BERTENAGA

Hari ini semua mahu serba pantas. Kadangkala terlalu mengejar waktu, sampai tak perasan kesihatan terabai. Bila tiba waktu rehat, aduh terasa letihnya badan tidak terkata.

Pulang dari kerja, terasa lelah tak larat nak lakukan apa-apa lagi.

Pernah tak sedar punca badan menjadi letih tak bertenaga dan tidak bermaya.

1. TIDAK CUKUP TIDUR

Disarankan tidur 7-8 jam sehari. Tidur adalah satu proses mengembalikan tenaga.

2. TIDAK AMBIL SARAPAN PAGI

Ramai sebenarnya yang ambil mudah tentang sarapan pagi. Sarapan pagi sangat penting untuk membekalkan tenaga berterusan untuk melakukan tugas seharian.


3. KURANG DARAH MERAH

Orang perempuan sering mengalami anemia.
Biasanya tahap besi (iron) dalam darah akan berkurang dan meletakkan wanita dalam keadaan berisiko. Sel darah merah sangat penting untuk membawa oksigen keseluruh organ. Lemah, sesak nafas, sering berdebar-debar, adalah simptom anemia.


4. TEKANAN EMOSI

Setiap orang pasti pernah mengalami tekanan emosi. Ia bukan setakat beri kesan oada emosi sebenarnya, tapi juga fizikal. Lemah, sakit kepala, hilang selera makan adalah simptom yang sering berlaku akibat tekanan emosi


5. TERLALU BANYAK KAFEIN

Kafein membantu anda segar, dan
meningkatkan kadar konsentrasi apabila anda mengambil dos yang tidak keterlaluan. Terlalu banyak kafein di dalam kopi akan menyebabkan kadar degupan jantung bertambah, tekanan darah meningkat dan ada kajian mengatakan terlalu banyak kafein akan menyebabkan anda menjadi lemah.


posted from Bloggeroid

Wednesday, 23 March 2016

PROTEIN DI DALAM SUSU IBU

ESP adalah pilihan ramai ibu menyusu dan memberikan rasa susu yang enak kepada bayi serta membolehkan bayi tidur lena selepas penyusuan.

ESP mengandungi protein yang merupakan salah satu komponen utama dalam susu ibu.

ESP membantu proses penghasilan susu ibu dan bantu memekatkan susu ibu agar bayi cepat kenyang walaupun minum sikit je.

ESP atau nama panjangnya Energizing Soy Protein merupakan serbuk soya perasa vanila yang mengandungi protein.

ESP ni merupakan protein yang bebas lemak dan kolesterol. Tak seperti ayam, ikan dan daging. Senang cakap ia bebas dari lemak

ESP ni bukan susu tau. Ia boleh dibancuh dengan apa sahaja air kegemaran. Jadi kalau anda bukan penggemar susu, ESP masih boleh masuk senarai favorite drink.

ESP promosi bulan ni tau. Boleh dapatkan 2 botol ESP dengan penjimatan lebih 5%.

ESP juga PERCUMA 1 untuk mereka yang beli 6 botol terus. Kongsilah beli dengan kawan-kawan.

Tunggu apa lagi? Boleh dapatkan ESP FRESH from gudang hanya dari SAYA.


posted from Bloggeroid

TIPS MENGATASI MORNING SICKNESS

Hi semua...kabare? sarah doakan semua pembaca setia blog yourhealthpartners.com.my berada di dalam keadaan sihat, ceria dan bahagia selalu yeee..okeh..berbalik pada entry kali ini..

Morning Sickness sering dihadapi oleh preggy mommies..tak dapat tidak ibu kena tabah dan mesti harungi setiap detik dengan tabah dan tenang :)
Kat sini, ada beberapa tips yang boleh mommies amalkan untuk mengurangkan morning sickness.

1. Mommy boleh makan craker ataupun makanan ringan kesukaan sejurus bangun dari katil. Ini akan bantu menyerap asid perut dan bantu simpan tahap gula dalam darah Mommy daripada terlalu rendah.

2. Cuba Mommy makan makanan ringan setiap 2 jam atau sepanjang hari untuk pastikan perut Mommy tidak kosong dari diisi dengan acid yang mencetuskan loya.

3. Mommy! Jangan lupa snek sebelum tidur tau. Ia merupakan salah satu cara mengatasi muntah.

4. Makan makanan yang boleh mencegah muntah dan loya seperti buah avocado, protein, keju, susu, yogurt, mentega, kacang disapu di craker dan roti, pasta dan lain-lain.

5. Legakan perut dengan memakan makanan berhalia. Hidu lemon atau minum jusnya, ini boleh membantu meneutralkan asid yang terdapat dapat perut.

6. Jika Mommy masih loya, asam boleh mengurangkan rasa loya.

7. Elakkan makan makanan yang boleh mencetuskan muntah seperti makanan berminyak, kafein, makanan manis seperti gula-gula, coklat, kek dan lain-lain.

8. Minum 10 gelas air sehari untuk mengantikan bendalir badan yang hilang dan juga mengelakkan sembelit.

9. Elakkan meminum sejumlah besar air atau minuman lain semasa makan.

10. Ambil vitamin pranatal anda selepas makan atau sebelum tidur. Tentunya Shaklee.

11. Pakai pakaian yang menyejukkan dan selesa. Ini disebabkan perubahan hormon ibu hamil boleh sebabkan badan rasa panas yang boleh mencetus perut Mommy mual. Dalam masa yang sama, elakkan pergi tempat yang hangat dan penuh sesak tau.

12. Jauhkan dari bau-bau yang tidak menyenangkan yang boleh menyebabkan Mommy muntah.

13. Mommy boleh cuba tarik nafas yang panjang.

14. Tidur untuk elakkan loya.

15. Mommy umpalah doktor untuk dapatkan pil cegah muntah sekiranya keloyaan Mommy teruk.

16. ESP Shaklee sangat membantu tau Mommy untuk elakkan Mommy rasa loya dan mual sepanjang tempoh mengandung.


posted from Bloggeroid

Friday, 4 March 2016

Mitos Penyusuan

FAKTA ATAU AUTA

❌ Susu formula lebih mudah disediakan dari beri susu ibu (SI)
✔ SI lebih mudah kerana tak perlu bawa banyak peralatan. Boleh menyusu di mana-mana sahaja.

❌ Kolustrum atau susu yang berwarna kuning adalah susu basi
✔ Kolustrum terdiri dari zat dan imun tu uh dan kaya dengan protein.

❌ Payudara kecil tak dapat hasilkan susu
✔ Saiz payudara tidak memberikan peranan dalam proses penghasilan susu. Besar atau kecil tetap boleh menghasilkan susu

❌ Puting terbenam tak boleh susukan bayi
✔ Bayi menyusu melalui payudara di kawasan aerola. Bukan melalui puting.

❌ Menyusu menyebabkan payudara kendur
✔ Payudara kendur akibat dari proses pertambahan umur

❌ Tidak boleh menyusu semasa haid
✔ Tiada kaitan dengan perubahan hormon.

❌ Payudara lambang seks
✔ Breast are made to breastfeed your baby. Ia merupakan lambang ikatan kasih sayang diantara ibu dan anak. Bayi yang menyusu susu ibu akan lebih rapat dengan ibunya.

❌ Susu ibu sama sifat seperti FM.
✔ Susu ibu berubah dari segi warna ikut masa dan waktu yang berlainan. Susu ibu juga berubah rasa ikut apa ibu makan

❌ Susu Formula lebih baik kerana ada tambahan Vitamin
✔ Ada vitamin tanbahan yang beri kesan negative pada bayi

❌ Ramai ibu tak mampu sediakan susu dengan cukup
✔ Kekerapan menyusu akan merangsang pengeluaran susu cukup

❌ Menyusu akan menyebabkan bentuk badan tak cantik
✔ Dengan menyusu dapat kecutkan uterus dengan lebih cepat. Menyusu juga dapat kurangkan berat badan dengan cepat

❌Bayi menyusu badan ada jadual menyusu yang sama dengan bayi menyusu formula
✔ Susukan bayi mengikut kehendak. Susu ibu cepat hadam, maka bayi akan cepat berasa lapar kembali.

❌Sekiranya ibu sakit, demam,selesema, ibu tak boleh menyusukan
✔ Semasa sakit, ibu akan menghasilkan antibodi terhadap penyakit tersebut dan ianya sangat bermanfaat untuk bayi.



posted from Bloggeroid

Thursday, 25 February 2016

Bahana Meroyan..Awas Wanita Selepas Bersalin!

" Hidup bersama-sama ibu yang gila sangat-sangat menakutkan. Ibu penghidap meroyan api. Mood swing ibu sangat-sangat ketara.

Bila ibu marah, saya dan bapa akan memencilkan diri. Ibu pernah lumur muka saya dengan cili boh ketika usia saya 8 tahun. Bila ibu marah, ibu seakan orang asing. Orang lain. Saya rasa dibenci.

Lama kelamaan, perasaan takut menjadi benci dan dendam pada diri seorang anak. Saya panggil ibu; singa. Seorang ibu yang bila dalam keadaan waras, beliau sangat-sangat penyayang. Tetapi bila penyakit senggugut kronik (akibat endo) datang menyerang, meroyannya akan muncul dan mematikan segala tawa kami anak beranak."

Perkongsian dari Puan Siti Aishah di Media Sosial satu ketika dahulu yang memberi pengajaran hebat pada wanita di luar sana.

Penjagaan di dalam pantang bukan sesuatu yang boleh diambil enteng. Darah kotor yang tidak keluar dengan sempurna dan teratur akan
menjadi darah beracun.

Darah beracun ini akan menguasai urat saraf dan mengganggu keseimbangan hormon wanita.

Penyakit ini hendaklah diberikan perhatian serius kerana penyakit ini akan berlarutan seumur hidup sekiranya dibiarkan tanpa rawatan.

Pemakanan semasa berpantang sangat memainkan peranan penting. Ibu harus dapatkan cukup zat dan nutrisi bagi mengatasi masalah ini.

Antara nutrisi yang disyorkan adalah seperti:

👉 B-complex - B6, asid folik & B12 adalah nutrien penting bagi mengawal tekanan

👉 Vitamin C - vitamin C berperanan menukarkan tryptophan kepada serotonin. Paras serotonin yang rendah mengakibatkan depresi

👉 Ostematrik - mengandungi magnesium, kekurangan magnesium dalam darah berkait rapat dengan masalah tekanan perasaan

Ibu!

Jagalah kesihatan anda, jika anda sakit orang disekeliling turut merana

"Love yourself in order to love others"


posted from Bloggeroid

Designed by UMIESUEstudio 2014